sekmadienis, gegužės 12, 2013

Dešimt žmogaus patarimų,mokėjusio šešiolika kalbų.

Manau,visai geri patarimai :))
Kata Lomb
Kata Lomb
Kata Lomb (Kató Lomb, 1909 m. vasario 8 d., Pečas − 2003 m. birželio 9 d., Budapeštas) – vengrų kilmės vertėja, rašytoja, viena pirmųjų pasaulio sinchroninio vertimo meistrių.
Studijavo fiziką ir chemiją, tačiau susidomėjo kalbomis. Galėjo laisvai versti žodžiu, operuodama 9 arba 10 kalbomis. Vertėjavo techninę literatūrą, šešiomis kalbomis galėjo skaityti beletristiką. Be gimtosios vengrų, kalbėjo 16 kalbomis (anglų, bulgarų, danų, hebrajų, ispanų, italų, japonų, kinų, lenkų, lotynų, prancūzų, rumunų, rusų, slovakų, ukrainiečių, vokiečių). Šias kalbas ji išmoko savo pastangomis, tiesiog iš susidomėjimo.
Savo knygoje “Kaip aš mokausi kalbų” (1984) ji suformulavo 10 paprastų kalbos mokymosi taisyklių.
1. Kalbą mokytis būtina kasdien! Čia kaip ir sporte – jei norite įspūdingų raumenų – treniruokitės kasdien! Skirkite bent po 10-15 minučių naujų frazių skaitymui ir pakartojimui.
2. Jei noras mokytis kalbų nusilpsta pernelyg greitai, sugalvokite savo mokymosi algoritmą. Pavyzdžiui, truputį mokotės, tada – šiek tiek muzikos, trumpa pertraukėlė pasivaikščiojimui.
3. Kontekstas – tai svarbiausia! Niekada nesimokykite atskirų žodžių, tik kontekste! Pavyzdžiui, jei jūs įsiminėte išsireiškimą “strong wind”, tai vienas iš šių žodžių automatiškai primins jums ir antrajį.
4. Ypatingai svarbu išsirinkti vadovėlyje konkrečias vientisas frazes ir stengtis maksimaliai jas panaudoti dialoge.
5. Mintyse verskite VISKĄ, kas tik papuola į akis – reklamas, dainų, dialogų ištraukas, straipsnių pavadinimus. Paprasta ir naudinga!
6. Mokytis atmintinai – puikus dalykas! Bet mokytis mintinai reikia tik tai, kas 100 % yra teisinga ar ištaisyta mokytojo.
7. Jau paruoštas naudojimui frazes, idiomas užsirašykite ir saugokite atmintyje pirmu asmeniu.
Pavyzdžiui: “I am only pulling your leg” (Aš tik tave erzinu)
8. Jokios užsienio kalbos negalima mokytis izoliuotai, ta prasme, kad – aš tyliai sau rašysiu į sąsiuvinuką ir klausysiuos mokytojo.
Žiūrėkite filmus, skaitykite literatūrą ir laikraščius originalo kalba, bendraukite su ta kalba kalbančiais (internete, pvz.)!
9. Nebijokit klaidų, bijokite neištaisytų klaidų! Niekada nieko nepalikite nepatikrinę.
10. Nusiteikite, kad ir kas be nutiktų – jūs išmoksite kalbą.